top of page

Bevriezing bankrekeningen OneCoin


Op 17 en 20 februari 2017 legde de Duitse Federale Financiële Dienst Toezichtautoriteit BaFin (vergelijkbaar met de AFM in Nederland) een bevriezing op voor de nog actieve bankrekeningen van IMS International Marketing Services GmbH; een Duitse vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in de stad Greven. De administratieve maatregelen zijn door de wet onmiddellijk afdwingbaar; Het is gebaseerd op § 4, lid 1, zin 4 van de Zahlungsdiensteaufsichtsgesetz - ZAG.

In haar decreet van 5 april 2017 heeft BaFin opdracht gegeven aan IMS International Marketing Services GmbH om haar onbevoegde geldverzekeringsbedrijf onmiddellijk op te heffen met de beleggers in OneCoin voor OneCoin Ltd, Dubai; Dit decreet is gebaseerd op § 4, lid 1, zin 1 ZAG. In het geval dat IMS zich niet houdt aan het bevel om deze zaken per direct te stoppen, dreigt de BaFin een dwangboete van 1,5 miljoen euro op te leggen; Voor niet-naleving van het afwikkelingsbevel legt de BaFin een dwangboete van 150.000 euro op. Volgens de wet zijn de administratieve handelingen, met inbegrip van de dreiging met dwangboetes, onmiddellijk afdwingbaar.

BaFin heeft IMS International Marketing Services GmbH opdracht gegeven om de resterende bankdeposito's terug te sturen naar de beleggers die recentelijk betalingen hebben gedaan aan IMS International Marketing Services GmbH, waar de bankdeposito's niet onderworpen zijn aan een derdenbeslag.

Achtergrond OneCoin Ltd, Dubai maakt deel uit van een netwerk van bedrijven die virtuele geld verkopen, die volgens hun een cryptocurrency zijn, onder het merk OneCoin, met behulp van een multilevel marketingstructuur zowel wereldwijd als in Duitsland. IMS International Marketing Services GmbH had namens OneCoin Ltd beleggers die OneCoin pakketten kochten verzocht de verkoopprijs over te maken op verschillende rekeningen van IMS International Marketing Services GmbH bij verschillende banken in Duitsland en het geld namens OneCoin Ltd doorgegeven aan derden, met name buiten Duitsland. Dit soort financiële diensten is geclassificeerd als geldverzendingsactiviteiten zoals omschreven in § 1, lid 2, nr. 6 ZAG, die als betalingsdienst voorafgaande toestemming van BaFin vereist overeenkomstig § 8, lid 1, zin 1 ZAG. IMS International Marketing Services GmbH had en heeft geen vereiste toestemming.

Tussen december 2015 en december 2016 nam IMS International Marketing Services GmbH in totaal ongeveer 360 miljoen euro namens OneCoin Ltd. Ongeveer 29 miljoen euro hiervan blijft in de momenteel bevroren accounts.

BaFin heeft geen recht om te beslissen over de civiele wetgeving van de "OneCoin" verkoopcontracten. Het kan daarom geen vragen van deze aard beantwoorden.

De orders kunnen nog steeds onderworpen zijn aan een rechterlijke toetsing.

Bron:

Er wordt veel geschreven over OneCoin. Veel sites die OneCoin een scam noemen. Dit wordt vaak weer bestreden door de veelal fanatieke aanhangers van OneCoin, die tot op de dag van vandaag blijven beweren dat OneCoin een legitieme opportunity is, waar niets mee aan de hand is.

De bron van bovenstaand artikel is de Duitse AFM, BaFin zelf. Het oorspronkelijke artikel kan gevonden worden op de website van BaFin.

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
No tags yet.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page