top of page

Verbod OneCoin in Duitsland


OneCoin Ltd, Dubai: Verbod op betrokkenheid bij niet geautoriseerd geldtransfer bedrijf Datum: 18 april 2017 Bron: Website BaFin

Volgend op het bevel onder dwangsom aan IMS International Marketing Services (IMS) op 5 april 2017, heeft de Duitse federale financiële toezichthouder (Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht - BaFin) op 18 april 2017 een direct bevel uitgevaardigd aan OneCoin Ltd, Dubai Holding, om haar zakelijke activiteiten in Duitsland onmiddellijk te staken voor zover het is betrokken bij de initiatie, sluiting en afwikkeling van ongeoorloofde geldtransferdiensten uitgevoerd door IMS door middel van het uitvoeren van betalingen aan de rekeningen van IMS en de afgifte van betalingsopdrachten aan IMS.

De administratieve actie is door de wet uitvoerbaar; het is gebaseerd op § 4 (1) lid 1, gelezen in samenhang met zin 4 van het Duitse Payment Services Wet toezicht (Payment Services Oversight Act - ZAG).

Het bevel kan nog worden onderworpen aan rechterlijke toetsing.

Achtergrond

Op grond van artikel 4 (1) zin 1 ZAG, heeft de BaFin aan IMS het bevel uitgevaardigd om met onmiddellijke ingang haar ongeoorloofde geldtransferdiensten van "OneCoin" investeerders te staken voor OneCoin Ltd, Dubai. BaFin had reeds de bankrekeningen van de bekende actieve accounts van IMS in Duitsland overeenkomstig § 4 (1) zin 4 ZAG op 17 en 20 februari 2017 bevroren.

OneCoin Ltd, Dubai maakt deel uit van een netwerk van bedrijven die een soort virtuele valuta verkopen, waarvan OneCoin verklaart dat dit een cryptocurrency is, en welke door middel van een multi level marketing structuur zowel in Duitsland als wereldwijd aan de man wordt gebracht. Namens OneCoin Ltd., maakte IMS het mogelijk voor beleggers die "OneCoin" wilden verwerven om de betaling te doen aan verschillende bankrekeningen in het bezit van IMS International Marketing Services GmbH bij verschillende banken en kredietinstellingen in Duitsland, en dit geld doorgestuurd namens OneCoin Ltd. aan derden, in het bijzonder buiten Duitsland.

Deze dienst aangeboden door IMS is geclassificeerd als geldtransferbedrijf zoals omschreven in § 1 (2) nr. 6 van de ZAG, die zoals elke betalingsdienst toestemming vereist van de BaFin overeenkomstig § 8 (1) zin 1 ZAG. IMS had noch heeft momenteel de daartoe vergunning. Tussen december 2015 en december 2016 heeft IMS in totaal circa 360 miljoen euro geaccepteerd op basis van de overeenkomst met OneCoin Ltd. Ongeveer 29 miljoen euro van deze blijft in de momenteel bevroren accounts.

OneCoin Ltd is betrokken in het ongeoorloofd bedrijf betrokken is op grond van het feit dat het de beleggers hun betaling liet doen aan de bankrekeningen van IMS.

Op grond van § 4 (1) zin 1 ZAG, BaFin kan niet alleen de onderneming bevelen, maar ook de leden van haar bestuursorganen, welke betalingsdiensten aanbieden zonder dat de vergunning op grond van § 8 vereist (1) ZAG is verstrekt, de bedrijfsvoering onmiddellijk te staken. Op grond van § 4 (1) zin 4 ZAG, worden de bevoegdheden van de BaFin daarom uitgebreid naar ondernemingen, aandeelhouders en de leden van haar bestuursorganen die betrokken zijn bij het initiëren, sluiten of afwikkelen van dit bedrijf.

BaFin heeft niet het recht om te beslissen over de civielrechtelijke geldigheid van de "OneCoin" verkoopcontracten. Het kan dus geen vragen van deze aard beantwoorden.

 

Het net rond OneCoin, ook wel genoemd OneLife, lijkt zich te sluiten, nu de Duitse Financiële Autoriteit BaFin alle mogelijke handel in OneCoin verbiedt, en vervolging instelt. Wij houden u op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en feiten.

Heeft u zelf toevoegingen of informatie die van belang kan zijn voor onze nieuwsberichten, dan kunt u dit melden bij dit blog.

Who's Behind The Blog
Recommanded Reading
Search By Tags
No tags yet.
Follow "THIS JUST IN"
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Google+ Icon
bottom of page